היסטוריה לפיס לזולי
לאפיס לזולי היא אחת מאבני החן האטומות העתיקות ביותר בהיסטוריה – יותר מ-6,500 שנה! אבן כחולה עמוקה זו כוללת כתמים זעירים של נציץ, כמו שמי לילה מלאים בכוכבים. המקור הידוע ביותר שלו נמצא עמוק בהרים של אפגניסטן המודרנית.
השם המשני של אבן זו מגיע משתי תרבויות שונות: לאפיס היא מילה לטינית שמשמעותה "אבן", ואילו לזולי מגיע מהמילה הפרסית lazhuward, שמשמעותה "כחול". זה לא יסוד וגם לא מינרל – זה סלע המכיל מינרלים מרובים: לזוריט, דיופסיד, קלציט, פיריט ועוד.
חוקרי המקרא מאמינים שההתייחסויות בברית הישנה ל"ספיר" מעידות למעשה על לאפיס לזולי, שכן אבן החן הספיר לא הייתה מוכרת במזרח התיכון לפני האימפריה הרומית. אהובה על המצרים הקדמונים, הבבלים, המינואים, הסינים, היוונים ועד הרומאים, אבן כחולה עמוקה זו שימשה במיטב האמנות לאורך הדורות. אחד השימושים המפורסמים ביותר של האבן הוא במסכת המוות של המלך תּוּת עַנְחְ' אָמוֹן (Tutankhamun), שם היא משובצת בטורקיז וקרנליאן בזהב בוהק. אחד מיורשיו, קליאופטרה, נודע כמי שהשתמשה בלפיס לזולי טחון כצללית. מרקו פולו כתב על מכרות לאפיס לזולי כבר בשנת 1271!
בימי הביניים, ציירים טחנו את הלפיס לזולי כדי ליצור את הצבע הכחול העמוק שנקרא אולטרה-מארין – הכחול ששימש לצביעת גלימותיה של מריה מנצרת על קירות ותקרות הכנסייה כמו בקפלה הסיסטינית. בינתיים, בדרום אמריקה, תרבויות פרה-קולומביאניות כמו הדיגויטה והאינקה גילפו, סחרו ונלחמו על הלפיס לזולי ממכרות במה שהיא כיום ארגנטינה וצ'ילה.
לאפיס לזולי מאפיינים מטפיזיים
השומרים האמינו שרוח האלים שלהם חיה בתוך האבן, בעוד שהמצרים הקדמונים ראו בה סמל לשמי הלילה. מאז הקדומים ביותר, לאפיס לזולי נקשר עם כוח ואומץ, מלכות וחוכמה, אינטלקט ואמת.
מימי קדם, הלפיס לזולי נלבש מתוך אמונה שהוא יברח את הרוע. במצרים העתיקה, הוא היה אבקתי ונלבש על העיניים כדי לשפר את הראייה. כיום, זה נחשב בעיני חלק כעזר לאיזון צ'אקרת הגבות (המשפיעה על הראייה והשמיעה). חוסר איזון בצ'אקרת הגבה (או הכחולה) אמורים לגרום לכאבי ראש, חרדה והפרעות בעור.
לפיס לזולי נכסים גיאולוגיים
לפיס לזולי היא אבן כחולה עז העשויה מלזוריט כחול עמוק, קלציט לבן מעונן, פיריט נוצץ ומינרלים אחרים. תערובת מרקמים יפה זו מעניקה ללאפיס לזולי את המראה האופייני לה.
לפיס לזולי נמצא עם אבן גיר או כסלע נפרד. אבנים ממה שהיא כיום אפגניסטן ופקיסטן המודרנית עדיין נחשבות לאיכות הטובה ביותר. ארגנטינה מייצרת גם זן פרמיום כחול עמוק. לאפיס לזולי נמצא בארה"ב ובקנדה ודוגמאות כחולות פחות אינטנסיביות נמצאות בצ'ילה ובברית המועצות לשעבר.
מידע מינרלים גופרית המכילה נתרן אלומיניום סיליקט
הרכב כימי Na8(Al6Si6O24)S2
צבע כחול עמוק
קשיות 5 עד 6 (Mohs)
משקל סגולי 2.4 – 2.9
אינדקס שבירה כ-1.50
טיפול נכון בלפיס לזולי
לפיס לזולי יושב באמצע סולם הקשיות של Mohs, מה שהופך אותו לקשה יותר ממגוון אבנים פופולריות אחרות, אך רכות יותר מאבני חן שקופות רבות. לאפיס רגיש ללחץ, חום ו(עם תכולת הקלציט) לחומרי ניקוי וחומרי שוחקים ביתיים. אין להציב את לפיס לזולי באור שמש ישיר לפרקי זמן ארוכים יותר מכיוון שהשמש עלולה לגרום לצבע האבן לדהות.
למרות שלפיס לזולי יכול להיכנס למים, לא מומלץ להשאיר את האבן במים לפרקי זמן ממושכים בגלל אופייה הנקבובי. נקה לאפיס לא צבוע עם מי סבון פושרים; בדוק חומרים צבועים כדי לראות כיצד הם מגיבים למים לפני הניקוי. נגבו אותם במטלית רכה ואחסנו יבש, בשקית או קופסה נפרדת במקום שבו תכשיטים אחרים אינם יכולים לשרוט או להישרט. הימנע מחומרי ניקוי אולטרסאונד וקיטור!
עיצוב עם לפיס לזולי
ללפיס לזולי כחול מלכותי יש באופן אופייני מטריקס או נוצות לבנבן או צהבהב. כאשר הוא מעוטר בלבן, משלימים אותו בצורה מושלמת על ידי כסף וטורקיז למראה דרום-מערבי. אם יש לו כתמי פליז, הוא מלכותי עם זהב. ללפיס יש גם אזורים כהים יותר שיכולים להיות מודגשים כאשר הם מתוחים באוניקס שחור או חרוזי כסף עתיקים. לשילוב הרמוני, ערבבו לפיס עם אמטיסט סגול בעל פנים, ולמראה מסנוור השתמשו בו בעיצוב עם קרנליאן אלמוגים או כתום אש.